Maedi Visna

Maedi er en uhelbredelig sygdom hos får og geder forårsaget af Maedi-visna virus. Sygdommen optræder i to former - Maedi, hvor sygdomstegnene ses fra lungerne - Visna, hvor sygdomstegnene ses fra central nervesystemet.

Hos geder er der isoleret et, med Maedi-visna virus, nært beslægtet virus (CAE), som forårsager ledbetændelse, yverbetændelse og hjernebetændelse. Begge virus hører til gruppen Lentivirus og ved blodprøveundersøgelser kan man ikke skelne mellem antistoffer mod de to virus.
Da der kan ske smitte mellem får og geder med disse virus omfatter Maedi-programmet nu såvel Maedi-Visna virus som CAE.

Maedi-fri besætninger skal have en negativ besætningstest hvert 3. år og må ikke have kontakt til besætninger med lavere status.

(Kilde: laborator Rikke Hoff-Jørgensen - statens Veterinære Serumlaboratorium).

Er det ikke lige lovligt fagligt?
Maedi visna er ikke ukendt i danske fårebesætninger. Jeg har personligt ikke hørt om Maedi-CAE i danske gedebesætninger.

Det er stadig vigtigt at teste da Maedi-visna CAE kan sprede sig med lynets hast. Det tager 2-3 år fra et dyr smittes til sygdommen kan konstateres. Tænk på hvor mange dyr der vil kunne komme galt afsted i den periode.
Det kan være svært at overbevise folk om vigtigheden af testen da den er frivillig og koster en masse penge, desuden har de fleste folk aldrig hørt om den, slet ikke i forbindelse med geder.
Det virker også meningsløst at programmet er frivilligt, da det jo vil kunne få store konsekvenser for fåre/gede- sundheden, hvis ingen dyr blev testet.


 
Med en ged
i baghaven
har du altid
frisk mælk!

 


Enghavegård
Gedeavl
www.jumle.dk